torstai 13. marraskuuta 2014

Laatikko saapui kotiin. Arvio: Xbox One

Xbox One on saapunut kotiin. Ja se on ISO. Tai ainakin isompi kuin edellinen boxi. Kai se on vähän kiinni siitä, mihin vertaa.

Tämän merkittävän tapauksen kunniaksi päätettiin ihan tehdä unboxaus-video. (noin pähkinänkuoressa selitettynä siis vaan avataan paketti ja esitellään ääneen, mitä kaikkia hienouksia sisältä löytyy.)

Joten olkaa hyvät: Torstai-iltainen Xbox One unboxaus:



Seuraavassa vähän sanallista arviointia konsolista:



Välirauha
Konsolisota päättyi siis ainakin meidän talouden osalta välirauhaan. Itsehän kannatin vahvasti Pleikkaria ja Jimi haaveili Xboxista. Eipä ole pleikalle nyt mitään maailmaamullistavia yksinoikeuspelejä tiedossa, joten taivuin  kannastani.

Tähän mennessä ei ole ylipäätään oikein ollut pelejä, joiden takia olisi edes tullut mietittyä uutta laitetta, koska pelien tähdenhän niitä laitteita ostetaan. Nyt alkaa jo hieman olla pelejäkin näköpiirissä. Halo-nostalgikkona Jimi innostui juuri julkaistusta Halon HD-uusintakokoelmasta ja minä odotan kuin kuuta nousevaa Dragon Age Inquisitionia (jonka hankkiminen edellisen polven konsoleille ei enää kuulosta niin huikaisevalta). Ja onhan tätä varten säästettykin, ei 500€ möhkäle lisukkeineen mikään heräteostos todellakaan ollut.

Ensitesti
Järjestelmästä täytyy sen verran sanoa, että kyseessä ei todellakaan ole pelikonsoli vaan viihdekeskus. No, sellaisenahan sitä mainostettiinkin. Sain saavutuksen, kun kirjaudun Youtubeen, se ehkä kertoo jo paljon. Sosiaalinen pelaaminen ja pelien jakaminen on kai tämän päivän juttu, mutta itseäni se ei ihan niin hirveästi kiinnosta, ainakaan vielä. Katsotaan josko mieli muuttuu tässä totutellessa.

virtuaaliminäni posettaa
Oman Xbox-profiilin saa siirrettyä laitteeseen sellaisenaan avatar-hahmoineen kaikkineen. Vanhan konsolin saavutuksetkin näkyvät listassa. Samaa microsoft-tiliä voi siis käyttää molemmissa laitteissa ja tietokoneellakin. Tällainen monikäyttöinen kirjautuminen onkin aika yleistä, onhan esimerkiksi Googlen käyttäjätunnuksella käytössä kaikenlaista Gmailista Youtubeen.

Käyttökokemus muistuttaa jollain tasolla windows8:a kaikkine laatikoineen. En ole oikein ikinä ollut w8:n ystävä. Valikoista löytyy omat kuvakkeet ties mille kaikelle ja etusivulle voi asettaa omia suosikkeja. Pelit löytyvät samasta alavalikosta kuin muutkin sovellukset jonkin verran tässä on opettelemista ja totuttelemista.

Boxilla voi olla yhtä aikaa auki monia sovelluksia ja pelaamisen aikana voi ilmeisesti seurata jonkun muun peliä, skypettää tai vaikka katsella youtubea. Tämä on varmaankin riemullinen uutinen heille, jotka tekevät miljoonaa asiaa yhtäaikaa ja nauttivat siitä. Minulla on vähän toisenlainen periaate: kun pelaan, niin vain pelaan. Uppoudun pelin maailmaan jopa tunneiksi ja voin hyvällä mielellä olla välittämättä mistään muusta kuin pelistä. Tämä on siis ideaalitilanne, todellisuudessa soi puhelin tai muuta vastaavaa.

Ääntä ja liikettä: Kinect
Kinect 2.0 on laite äänen- ja liikkeentunnistusta varten. Siinä on kameroita ja mikrofoni. Päivitetty versio edellisen boxin vastaavasta ja selkeästi edeltäjäänsä tarkempi.
Kinect-ohjaus pelaa yllättävän sujuvasti ja tällä kertaa sen voi tehdä myös istuen. En vielä osaa sanoa, paljonko liikekomentoja tulee lopulta käytettyä. Äänikomennot kiinnostavat tällä hetkellä enemmän.

Äänikomennot toimivat, jos konsolin oletuskieleksi asettaa englannin - tällöin maaksi ei voi asettaa Suomea. Jos taas asettaa maaksi ja käyttöjärjestelmän kieleksi suomen, ei voi käyttää äänikomentoja millään kielellä. Surkeaa suunnittelua. Jonkun neropatin mielestä Suomessa ilmeisesti ei puhuta ääneen mitään millään kielellä, ja teksti luetaan vain suomeksi (suomalaisille ei ole edes ruotsia vaihtoehtona, tosin silläkään kielellä ei tueta äänikomentoja, joten ruotsalaisilla on ihan sama ongelma). On se nyt kumma, etteivät kieli ja maavalinta voi olla erillisiä. Ehkä tämä vielä korjaantuu päivitysten myötä, mutta tällä hetkellä asumme konsolin tiedoissa Slovakiassa. (Ei ilmeisesti mitään logiikkaa siinä, missä maissa englanninkielisyys toimii ja missä ei)

Ylipäätäänhän Xbox One rantautui Pohjoismaihin (ja esimerkiksi myös Japaniin) lähes vuoden viiveellä verrattuna muuhun maailmaan ja julkaisu tapahtui vasta pari kuukautta sitten. Perusteeksi tälle esitettiin lähinnä lokalisointia. Tosifanit tilasivatkin jo aikoja sitten konsolinsa ulkomailta tai tuontitavarana.

Toisaalta on hyvin harmillista, että Kinect poistettiin yleisön painostuksesta pakollisten laitteiden listalta, koska sillä on suuri käyttöpontentiaali ja juuri se tekee konsolista erityisen. Mutta suuri yleisö haluaa sitä, mihin on tottunut. Saa nyt nähdä, kuinka paljon Kinectiin ja sen käyttömukavuuteen panostetaan. Toivottavasti se ei jää aivan marginaaliseksi liikuntapelien lisälaitteeksi.

Ehkäpä tämä riittää tällä erää. Ohjainta analysoin enemmän sitten, kun pääsen todella pelaamaankin jotain. Ensialkuun ohjain vaikuttaa kyllä ihan mukiinmenevältä.

Uusia pelejä odotellessa palaankin tästä vanhalla konsolilla Skyrimiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti